02/ 423 23 27

office@pitagor-school.eu

Е-Дневник

Училищен вестник

Седмичен медиен бюлетин „Питагор“ – 2-8.04.2024 г.

Училище по математика „Питагор“

Връчиха наградите Bright Awards в София

 

 

На бляскава церемония в София бяха раздадени тазгодишните награди Spring Bright Awards. Събитието има за цел да отличи най-успешните, иновативни и вдъхновяващи компании и марки в страната. Столичният хотел Маринела събра над 170 гости, сред които бяха министри, депутати, общественици, хора на изкуството и представители на медиите. Тази година събитието беше в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Номинациите бяха рекорден брой – над 200, като 30 от тях получиха награди в 12 различни категории.

В категория „Образование“ призът поднесе народният представител Ивайло Папов, който е и член на комисията по Образование. Статуетката отиде при Частно основно училище „Питагор“. Наградата получи основателят и собственик г-н Михаил Кръстев.

Образование и институции

Първите предизвикателства за новите 200 директори на училища са за матурите и изграждането на STEМ центровете, каза за БТА Асен Александров Първите предизвикателства пред новоизбраните 200 директори на училища в страната ще са свързани с организацията на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване, каза за БТА Асен Александров, който е председател на Сдружението на директорите в средното образование. Той е и директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София. Aлександров отбеляза, че ситуацията е различна в страната и на тези нови училищни директори, които са били заместник-директори или директори на училища, ще им е по-лесно с организацията на държавните зрелостни изпити и с националното външно оценяване след седми клас. Първото предизвикателство за новоизбраните директори е свързано със справянето с тези изпити в края на настоящата учебна година, отбеляза той.

РУО в София-град организира среща за развитието на образователните политики с кметове и експерти от всички столични райони

 

Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, началникът й д-р Ваня Кастрева и експерти организираха среща с представители на Столичната община, с кметове и специалисти от всички 24 столични района за развитието на съвместната дейност за столичната образователна система – лидер в системата на предучилищното и училищното образование, съобщават от РУО в София-град.

Допълнителни публикации:

ruo-sofia-grad.com: РУО – София-град проведе среща за развитие на образователните политики с представителите на СО, кметове и експерти по образованието на всички столични райони
Министърът на образованието в оставка Галин Цоков откри Международния детски фестивал на изкуствата „Млади таланти“ Всяко дете има своя талант, а ние в образователната система трябва да го намерим и развием. С тези думи министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков откри Международния детски фестивал на изкуствата „Млади таланти“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Участниците в тазгодишното му издание са над 1700, а проявата се организира от Националния дворец на децата в София.
Вицепрезидентът Илияна Йотова открива 13-ото издание на кампанията „Походът на книгите“ в Дом на културата „Искър“ Вицепрезидентът Илияна Йотова открива 13-ото издание на кампанията „Походът на книгите“ в Дом на културата „Искър“ в 11:00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция. Кампанията в подкрепа на детското четене се организира от Асоциация „Българска книга“ (АБК) и се провежда за поредна година под патронажа на вицепрезидента. В края на миналия месец от АБК посочиха, че националната кампания „Четяща класна стая“ също ще бъде част от тазгодишното издание на „Походът на книгите“, което ще се състои от 2 до 23 април. Кампанията „Четяща класна стая“ е включена в проекта „Книги и знание“ по програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Насочена е към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават творческа изява и инициатива. Писатели, артисти, спортисти, политици и журналисти е предвидено отново да четат на деца избрани български и световни литературни произведения, добавиха от АБК.
Иновативното Средно училище „Любен Каравелов“ в Копривщица пази възрожденския дух В Копривщица се смрачава, но едно сияние пръска светлина. Сградата, озарена с цветовете на националния флаг, е на иновативното Средно училище (СУ) „Любен Каравелов“. От само един светещ прозорец се чува, че някой репетира още. А от покрива на училището на всеки кръгъл час звучи химнът на Копривщица – „Хубава си моя горо“, се казва в репортаж за училището, изпратен от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
Нова образователна платформа подкрепя училищата да въвеждат актуални програми по дигитални науки и програмиране

 

 

Училищата в България вече могат по-лесно да предлагат на своите ученици нови програми и предмети по актуални теми като програмиране и дигитални науки. Новата образователна платформа Буки.bg дава достъп до 15 готови цялостни програми, разработени уроци и материали, които са създадени от образователните организации „Училищна Телерик академия“ и „Технократи“, съобщиха организаторите.
Официалният правописен речник за пръв път онлайн. Сайтът му се срина За пръв път официалният правописен и правоговорен речник на българския език става достъпен онлайн. Той е достъпен на адрес beron.mon.bg  – на платформата „Берон“ в домейна на МОН. Малко след новината за качването му обаче сайтът му се срина. Речникът е с авторски колектив от Института по български език към БАН. Възложител на проекта е МОН.

Допълнителни публикации:

ploshtadslaveikov.com: Сайтът с Официалния правописен речник се срина
Софийския фестивал на науката от 11 до 14 май в София Тех Парк За четиринадесета поредна година Фондация „Красива наука“ в партньорство с МОН, Столична община, академични и други партньори канят учителите и техните ученици да се включат в специалната Училищна програма, която организаторите са подготвили в първите два дни от Софийския фестивал на науката, който тази година ще се проведе от 11 до 14 май в София Тех Парк. Цялата програма можете да видите на страницата: https://beautifulscience.bg/programa-za-uchilishha-sofia/

Математика

Математическото състезание „Европейско кенгуру плюс“ за ученици от I до XII клас Във връзка с писмо на Сдружение „Европейско кенгуру“ с вх. № РУО1-11039/04.04.2024 г. Ви уведомявам, че на 20.04.2024 г. ще се проведе Математическото състезание „Европейско кенгуру плюс“  за ученици от I до XII клас.  Състезанието е с удължен период на провеждане до 02.05.2024 г., включително. Пълна информация за  можете да намерите на  сайта  на организатора: http://www.bulgarian-kangaroo.eu 
МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ СПЕЧЕЛИХА СТИПЕНДИИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ „ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ” Състезателите бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова. Тя подчерта, че това състезание насочва усилията на учениците върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класическите и актуалните проблеми на управлението на личните финанси, включително и чрез използване на новите технологии. Това е единственото състезание от календара на МОН, което се провежда в два национални кръга. Във втория кръг, който е във формат на финансов иновационен лагер, участваха 80-те ученици от цялата страна, показали най-високи резултати в първи кръг, в който се включиха общо 1318 ученици. 

Частно образование – начално и основно

Великденско математическо състезание в ЧСУ „Питагор“, учебна 2023/2024 г. На 27.04.2024 година (събота) в сградата на ЧСУ „Питагор“ (с адрес бул. „Никола Мушанов“ №147) ще се проведе Великденското математическо състезание. То е с продължителност 60 минути за 1. клас и 90 минути за 2.–10. клас и ще се проведе в два часови диапазона.
Великденско математическо състезание в ПЧМГ На 27.04.2024 година от 10:00 часа в ПЧМГ ще се проведе Великденското математическо състезание за ученици от 1. до 10. клас. Записването за участие в ПЧМГ става чрез попълване на онлайн формуляра за регистрация до 24 април 2024 г. Таксата за участие е 20 лв. След регистрация ще получите имейл с банковата сметка, по която да преведете сумата.

Любопитно и други

В Самоков ученици се обучават в учебен ресторант и в кухня, оборудвани по европейски проект Учебен ресторант има в Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. Той е оборудван със средства по проекта „Подкрепа за дуалната система за обучение“ по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
Кои са най-големите предизвикателства, с които трябва да се справят учениците в училище? Кои са най-големите предизвикателства, с които трябва да се справят учениците в училище? Липсата на увереност и мотивация, непоемането на отговорност, агресия, управлението на гнева, страха от отхвърляне и провал, разрешаването на конфликти. Можем ли да подкрепим нашите деца и ученици да преодолеят тези предизвикателства? За да разберете как, заповядайте на първата конференцията на неформално образование с надслов „Образование от Сърцето“ , която се организира за първи път в България.

Ученици от Профилираната природо-математическа гимназия преобразяват бетонната стена на Алеята на космонавтите

 

Ученици от Профилираната природо-математическа гимназия преобразяват бетонната стена на Алеята на космонавтите. Инициативата е по повод 45-годишнината от полета на първия български космонавт, която тържествено ще бъде чествана на 10 април.
Училището в село Страцин ще посрещне новата учебна година със STEM център „Новият ни STEM център ще бъде в направление „Природни науки“. Ремонтът ще започне през април и имаме уверението на строителите, че ще можем да посрещнем новата учебна 2024/2025 г. с напълно оборудван кабинет“, разказва за в. „Аз-буки“ директорът на ОУ „Отец Паисий“ в село Страцин, община Поморие, Айдън Хасан. Ръководеното от него школо е сред първите 15, чиито проекти за изграждане на училищна STEM среда са вече одобрени за финансиране. Идеята на педагогическия екип на ОУ „Отец Паисий“ е да бъдат изградени лабораторни кътове по физика, химия и биология. Така ще бъде осигурено място за практическо обучение на учениците. С отпуснатите средства за изграждане на нова училищна среда са решили да закупят и необходимото оборудване за провеждането на ефективно обучение, в това число и 10 комплекта очила за виртуална реалност, 3D принтер и скенер.