02/ 423 23 27

office@pitagor-school.eu

Е-Дневник

Училищен вестник

Седмичен медиен бюлетин „Питагор“ – 28.05-03.06.2024 г.

Училище по математика „Питагор“

Представяне на частно училище „Питагор“

Ники Кънчев Шоу, Дарик радио- Представяне на частно училище „Питагор“. Гости: преподавателката по математика Цветелина Йорданова и един изключителен математик в 6 клас – Симеон Кьосев

Допълнителни публикации:

youtube.com: Представяне на частно училище „Питагор“

Записване за приемни изпити 5. клас и 8. клас за 2024/2025 учебна година

Училище по математика „Питагор“ обявява провеждането на приемни изпити за завършващи четвъртокласници и седмокласници за 2024/2025 учебна година. Поради големия интерес и за Ваше удобство, записванията за първи приемни изпити за 5. клас и 8. клас се осъществяват и по телефон на: 02/ 423 23 27, e-mail на: office@pitagor-school.eu, както и на регистрационните форми по-долу.

Грандиозен спектакъл изнесоха ученици на Училище по математика „Питагор“ в Народен театър „Иван Вазов“

С огромно удоволствие споделяме незабравимите моменти от празничния спектакъл „Вълшебникът от Оз“, изнесен от Ателие „Приказен театър“ към Училище по математика „Питагор“ по повод Деня на детето и завършването на учебната година. По време на тържеството в Народен театър „Иван Вазов“, учениците от 1. до 3. клас от Училище по математика „Питагор“ получиха тържествено и своите удостоверения за завършване на учебната година.

Разработка на колекция облекла за Училище по математика „Питагор“

От основаването си Училище по математика „Питагор“ изгражда чувство за принадлежност, което отличава учениците ни не само с устойчиви знания и умения, но и със споделена култура, която се пренася в различните аспекти от живота. Един от тези аспекти е свързан с облеклото в училище, което разкрива визуално принадлежността към училищната среда. Училище по математика „Питагор“ стартира разработка на своя колекция облекла, която се планира да бъде достъпна за учениците, да им осигури богат избор от облекла в линия с модните и естетически стандарти, а учениците да се чувстват максимално комфортно всеки ден на училище и извън него.

Образование и институции

МОН търси възможности матурите да станат изцяло електронни

Националното външно оценяване за учениците от четвърти клас обхваща най-голям брой деца – над 53 000 бяха на двата изпита. Изпитите преминаха успешно. Съставителите на задачите ги ориентират към житейската практика, което е и един от смислите на евентуалната промяна в нашата образователна система – тя да бъде насочена към формиране на умения за живота, за връзка с живота, а не само за даване на теоретични знания. Националното външно оценяване след четвърти клас е оценка за работата на учителите и за напредъка на съответното училище във всяка следваща година.

МОН НЕ ОБСЪЖДА И НЕ ПОДГОТВЯ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина. В момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват техните постижения в началото и в края на учебното време, съответно 15 септември и 31 май. Най-често за проследяване постиженията на децата и за определяне на училищната им готовност в детските градини се използва игровия подход, а инструментите за това освен играчки са и различни изображения на конкретни ситуации. Един пример би могъл да бъде детето да намери и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. Това се случва в рамките на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят кога учителят прави тази проверка.

България участва в най-големия световен форум за образование

Служебният заместник-министър на образованието и науката Наталия Митева представи България за първи път на най-големия световен форум за образование – Education World Forum в Лондон. В събитието взеха участие 700 делегати, сред които 129 министри на образованието, експерти, специалисти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Световната банка, Европейската комисия и други институции. Митева представи основните приоритети пред българската образователна система, стъпките, предприети до момента, както и дългосрочната стратегия на МОН.

Външните оценявания трябва да помагат на училищата да се подобрят, а не водят до напрежение, казва Люба Йорданова от „Заедно в час“

Националните външни оценявания, или изпитите след четвърти, седми и десети клас, би трябвало да покажат как се справят училищата и накъде трябва да се насочат националните и общински политики, така че всеки ученик да получи качествено образование. Вместо това водят до напрежение за ученици, родители и учители, коментира Люба Йорданова, старши специалист за „Стратегически партньорства“ във фондацията „Заедно в час“, съобщиха от организацията. Според Йорданова „вместо това изпитите служат за класация, която измерва възможността на родителите да компенсират дефицита на системата посредством частни уроци“.

Центърът за творческо обучение организира национална конференция за предучилищното и началното образование

Центърът за творческо обучение и Община Варна организират националната конференция „Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“, която ще се състои на 4 и 5 юни в хотел „Интернационал“, в курортния комплекс „Златни пясъци“. Във форума ще се включат над 200 участници, съобщиха от организацията. За откриването на конференцията е поканен проф. Галин Цоков, служебен министър на образованието и науката.

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МИТЕВА ОТКРИ ФОРУМ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА В ОБРАЗОВАНИЕТО

Промяната в образованието зависи от всички нас – тези, които влизат в класната стая, тези, които управляват училищни и образователни институции, тези, които създават образователни политики, за да може всяко дете да има достоен и щастлив живот в България. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева на национален форум в Бургас, посветен на изкуствения интелект и социално-емоционалното учене – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“.

РУО – София област връчи наградите си за директор, учител и ученик на годината

Регионалното управление на образованието (РУО) в София област връчи почетни грамоти и плакети на отличените в тазгодишния конкурс „Директор, учител, ученик на годината“ от Софийска област за учебната 2023/2024 година. Това съобщиха от РУО – София област на сайта си.

Математика

14-ГОДИШНИЯТ КАЛОЯН ГЕШЕВ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ“ В „НОЩ НА ЗВЕЗДИТЕ“

Вашите мечти са нашето бъдеще. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков поздрави всички деца на 1 юни и участниците в тазгодишното издание на “Нощ на звездите”. Той връчи наградите в категория “Образование”, където първо място заслужи 14-годишният Калоян Гешев. Победителят в категория „Образование“ Калоян Гешев е на 14 години, от София. Светът го нарича „човешкия калкулатор“ заради феноменалните му способности за скоростна калкулация на ум. За под 5 секунди той може да раздели всяко десетцифрено число на петцифрено и да изчисли произволен шестцифрен корен.

Недоволство сред родители заради задача по математика за 4. клас: Има ли грешка в условието?

Масово недоволство сред родители заради две от задачите от матурата по математика след 4 клас. В социалните мрежи има и спор подвеждащ ли е въпросът: „Кое е числото в редицата на естествените числа, което се намира точно пред 365 000?“

Избраха най-добрите български ученици, които ще участват на Международната олимпиада по биология

Избраха едни от най-добрите български ученици по биология, които ще са част от националния отбор, който ще участва в Международната олимпиада по биология (IBO) през 2024 г. Това е най-престижният турнир по биология за годината. Избраните олимпийци са Виктор Лилов и Виктор-Александър Раданов от 12 клас на Софийската математическа гимназия (СМГ); Явор Банов от 12 клас, ППМГ Бургас, и Момчил Петков, 12 клас на Национална природо-математическа гимназия (НПМГ), съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Състезанието ще се проведе от 7 до 14 юли в Казахстан.

Частно образование – начално и основно

Около 55 000 четвъртокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика Националното външно оценяване по математика в края на четвърти клас ще се състои днес, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). В 1738 училища ще има изпит, като се очаква да се явят около 55 000 ученици. Ангажирани са 13 645 квестори. Четвъртокласниците трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, или с 30 минути повече. Изпитният вариант е еднакъв за всички ученици.

Допълнителни публикации:

Dnevnik.bg: Над 55 хил. четвъртокласници са на изпит по математика днес; 24chasa.bg: Четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване по математика; Nova.bg: НВО по математика: Близо 55 000 четвъртокласници се очаква да се явят на изпита; Vesti.bg: Четвъртокласниците се явяват на „малка матура“ по математика ;
Избраха най-добрите български ученици по астрофизика, които ще участват на Международната олимпиада по природни науки през 2024 г. Избраха най-добрите български ученици по астрофизика, които ще представят България в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Международната олимпиада по природни науки през 2024 г. ще се проведе от 17 до 26 август в Бразилия, съобщиха днес от пресцентъра на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Петимата избрани олимпийци са Лора Лукманова – 11. клас, СМГ; Калоян Цанев – 11. клас, ПЧМГ; Елена Йорданова – 10. клас, МГ Русе; Баян Гечев – 12. клас, СМГ, и Стела Бинева -11. клас, ПМГ, Хасково. Те ще премерят знания с най-силните състезатели по астрофизика.

Частно образование – начално и основно

ВТОРИ ОНЛАЙН ФОРУМ НА ЧАСТНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Вторият онлайн информационен форум на частното образование представлява иновативен формат, организиран от Българската асоциация на частните училища, в който всеки родител има възможност на лична, индивидуална среща с избрани частни учебни заведения – било то детски ясли, детски градини или училища, гимназии.

Любопитно и други

Педагозите искат промени в приобщаващото образование

76,74% от учителите смятат, че е необходима промяна на Наредбата за приобщаващо образование. Това показва анкетно проучване сред 576 педагози, проведено между юли и август 2023 г. от Синдиката на българските учители в рамките на оценката на въздействието на училищния закон. Резултатите демонстрират социално и образователно приемане на концепцията за приобщаващо образование, т.е. в системата се осъзнават и оценяват плюсовете и необходимостта от нея, но преобладаваща част от анкетираните не са уверени в реализацията ѝ.

Експерт: Много от учебните заведения нямат добро присъствие онлайн

Голяма част от учебните заведения нямат добро присъствие онлайн, каза Венков. Техните уебсайтове, ако имат такива, не отговарят на очакванията и потребностите на учениците и родителите. Повечето сайтове са направени на технологично остарели платформи, които са ограничени и не позволяват да се отговори на съвременните нужди и да имат съвременни функционалности, обясни той.

Изкуствен интелект ще подготвя седмокласници за НВО

Платформата цели да подготвя учениците в седми клас за Националното външно оценяване (НВО), използвайки изкуствен интелект, който ще помогне на децата, проверявайки им тестовете и давайки обратна връзка. Все още компанията работи с учители по български език, за да усъвършенстват модела на ИИ, като той да може да дава най-добра рецензия, това коментира Александър Попов, основател на СмарТест, в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.